آشنایی با هنر نازک کاری چوب

یکی از مهمترین صنایع دستی در استان کردستان هنر نازک کاری روی چوب می باشد که از طریق روکش کردن طرح ها ونقش های آماده از چوب های خوش نقش جنگل فراهم می شوند . از مهمترین مراکز نازک کاری در ایران شهر سنندج است. زیرا دارای زیباترین و ظریف ترین آثار نازک کاری می باشد . هنر نازک کاری قدمتی یک ونیم قرنی دارد وپایه ریزی آن توسط استاد مرحوم نعمت الله نعمتیان بوده است . استاد نعمتیان پدر مرحوم استاد مجید نعمتیان است.

نازک کاری چوب

روش کار در ابتدای کار بسیار ساده است. درسال 1342 بود که اولین میز کار برای نازک کاری توسط استاد عبدالحمید نعمتیان ساخته شد واز آن به بعد ازآن استفاده می شد.

جهت سفارش خرید کابینت آشپزخانه چوبی و کابینت های گلاس تماس حاصل نمایید.

استاد عبدالحمید نعمتیان نوع استاد نعمت الله نعمتیان است.

آثارهایی چون تخته نرد، کیف، رحل، قلمدان، عصا، میز شطرنج، جعبه جواهر، قاب عکس ، رویه میز ، جا سیگاری و... توسط نازک کاری تهیه می شود. امروزه تخته نرد هایی که در شهر سنندج تهیه می شوند دارای کیفیت بالایی هستند همچنین تنوع زیادی نیز دارند.

استادان برجسته هنر نازک کاری استاد عبدالحمید نعمتیان، استاد علی اکبر بهزادیان، استاد عبدالمجید نعمتیان، استاد رشید تقربی، استاد توفیق محمودی و استاد مهدی محبی می باشند.

تعدادی از اشیای نفیس نازک کاری در موزه صنایع دستی معاصر در مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد نگهداری می شود. این اشیاء جزء اشیای با ارزش هنری و فرهنگی هستند.

درسال 1280 استاد نعمت الله نعمتیان درگذشت . این استاد بانی هنر نازک کاری در سنندج بود ایشان در ابتدا درب و پنجره های کاخ سلطنتی سعدآباد را نازک کاری کردند ایشان یک جعبه آرایش را با مقداری طلا و نقره همراه با نقشه ایران ساختند که این جعبه در موزه سلطنتی وقت نگهداری می شده است.

درسال 1369 استاد مجید نعمتیان درسن 87 سالگی فوت کردند ایشان کار پدرشان را ادامه دادند تا این هنر ماندگار بماند . استاد مجید نعمتیان از هنرمندان طراز اول در هنر نازک کاری بودند ایشان نوع استاد نعمت اله و پسر استاد عبدالمجید نعمتیان بودند آثار ایشان در موزه صنایع دستی وجود دارد. استادعلی اکبر بهزادیان که خواهر زاده مجید نعمتیان هستند درسال 1311 در سنندج به دنیا آمدند و از سن 6 سالگی نازک کاری را آغاز کردند و به مدت 12 سال از دایی خود تعلیم دیدند ایشان 67 سال به این هنر مشغول بودند و درسال 1384 فوت کردند 130 قطعه ازآثار نازک کاری ایشان در موزه خانه کرد سنندج یافت می شود.

تعدادی از جعبه آرایش، قلمدان، تخته نرد، قاب عکس ، جعبه سیگار که از خانواده نازک کاری می باشد در موزه صنایع دستی نگهداری می شوند مثلا یک نمونه قاب عکس نازک کاری شده که تصویر فرح پهلوی می باشد . استاد بهزادیان کارهای خود را از چوب های زیبای جنگل های استان کردستان استفاده می کردند آثار ایشان در طبقه دوم موزه قابل مشاهده می باشد.

آثار ارزنده و نفیس استاد نعمتیان در موزه آستان قدس رضوی، موزه بوعلی سینا ، موزه سازمان صنایع دستی و گنجینه هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی وجود دارد و نگهداری می شود. از سال 1363 در کلاس های خانه فرهنگ اداره کل فرهنگ وارشاد اسلامی کردستان این هنر آموزش داده می شود .

نظری وجود ندارد

یک نظر بگذارید